четвъртък, 10 септември 2015 г.

Баница с локум


Баница с локум



Здравейте, кулинарчовци!
Вкъщи ми поръчаха ''нещо с локум''. Първото, за което се сетих е тази сочна и сладка баница на принципа ''колкото повече локум, толкова повече''.

10-12 бр. точени кори

За плънката:

  • 3 яйца
  • 2/3 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 2-3 кутийки локум
  • 2-3 ч.ч. вода
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ванилия

За сиропа:

  • 2-3 ч.ч. вода
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ванилия


Локумът се реже предварително на парченца.
В дълбок съд, удобен за разбъркване, слагате яйцата, захарта, брашното, бакпулвера, олиото и разбърквате добре с лъжица.
Намазвате лист от корите със сместа и по едната дължина нареждате плътно локум. Отгоре се слага втора кора и се навива, като започвате от локума, за да остане във вътрешността. Нареждат се плътно в тава, застлана с хартия за печене или намаслена. Пече се на 180 градуса, предварително загрята фурна, до златисто, обикновено става сравнително бързо. 
След като е добре изстинала вече изпечената баница, в тенджера, на котлона, се смесва захарта с водата и ванилията. Трябва да поври малко, до разтваряне на захарта. Студената баница се залива с горещ сироп. В началото изглежда все едно баницата плува, но попива всичко. Консумация, след поне няколко часа, а на другия ден е още по-вкусна.



Няма коментари: