събота, 26 декември 2015 г.

Коледни меденки


Коледни меденки

 

Здравейте, кулинарчовци!
Тази Коледа реших да направя меденки в традиционни форми. Както и за пръв път опитах да украся с айсинг. Оказа се много забавно.

За меденките:

  • 2 яйца
  • .ч. захар
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 2/3 ч.ч. мед
  • 150 гр орехи
  • 500гр брашно
  • 1 ч.л. сода
  • 1 ч.л. канела
За айсинга: 
  • 1 белтък
  • 2/3 ч.ч. пудра захар
  • 3-4 капки лимон


   
Разбиваме яйцата с олиото, прибавяме захар, след което мед и бъркаме, слагат се и наситнените орехи. След като сместа е разбита добре, идва ред на пресятото брашно със сода и канела. В началото се бърка с лъжица,докато се оформи гъста смес, следтова се взима още брашно, до получаване на меко тесто, което може да се меси.

Разточва се не много тънко, ако имате формички, които да използвате. Ако не, оформете топчета, които леко притискате. Използвайте хартия за печене, за да ги отделите лесно. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути, или докато придобият златист цвят в краищата, но не ги препичайте.

Някои от тях слепих със сладко, а за останалите приготвих айсинг - разбива се с миксер белтък, пудрата захар и капки лимон за около 3 минути. Важно е готовата смес да се покрие с мокра кърпа, защото много бързо изсъхва, аз успях да я задържа достатъчно течна по този начин. Ако се разтича по меденките, разбийте я още малко. За декориране използвайте шприц или обикновено пликче, на което може да отрежете внимателно ъгълче.

Няма коментари: