сряда, 20 юли 2016 г.

Панакота



Панакота





Здравейте, кулинарчовци!
Това в един лесен и изключително бърз за приготвяне, лек десерт. Единственият проблем - трябва да се изчака 24ч. докато стегне.



  • 200мл течна сладкарска сметана
  • 200мл прясно мляко
  • 2-3 с.л. захар
  • 5гр желатин
  • 250гр ягоди (захар по желание) / готово сладко / шоколадов ганаш



Като за начало в купичка заливаме 5гр желатин с 5с.л. вода. Оставаме настрани да набъбне. През това време, в тенджера смесваме млякото, сметаната и захарта. Поставят се на котлона като разбъркваме постоянно, докато захарта се разтопи. В никакъв случай не оставяйте да заври сместа. След като няма кристалчета захар, махаме от котлона и оставяме настрана да се охлади леко, но не и до студено. При хладката течност прибавяме желатина и бъркаме докато се разтвори (без котлон). Налива се в подходящи чашки или купички, оставя се на стайна температура до изстиване и след това - в хладилника за 24 ч, за да стегне желатинът. От това количество аз правя 4 чашки. Когато ми трябва повече - удвоявам съставките.
На следващия ден може да сложите няколко лъжички сладко или да приготвите прясно, от 250гр едро нарязани ягоди със захар на котлона. Друг вариант е шоколадов ганаш.